A partir de l’1 de desembre del 2017, Barcelona i Madrid impediran l’entrada als vehicles més contaminants en dies en què es dispari la concentració de partícules i diòxid de nitrogen. A Barcelona, la mesura serà permanent el 2020. Per poder-ho fer, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha classificat els vehicles en funció del seu potencial contaminant.

Des de fa unes setmanes, els propietaris dels vehicles estan rebent a casa l’etiqueta identificativa corresponent de color blau, verd o groc. Enganxar l’etiqueta al vehicle no serà obligatori, perquè la comprovació es farà a través de lectors de matrícules.

Tot i això, ja es poden adquirir a un preu de 5€ les etiquetes a algunes oficines de correus i a partir del 15 de desembre es podrà adquirir el distintiu que et correspon a l’oficina de correus de Vilafranca del Penedès. Per comprar-lo caldrà presentar el permís de circulació del vehicle.

Per saber a quina categoria pertany el teu vehicle ho pots comprovar en aquest enllaç de la DGT.

 

Distintius que permetran l’entrada dels vehicles

Tot el que cal saber dels distintius ambientals dels vehicles

Zero emissions (etiqueta blava)

Vehicles elèctrics de bateria (BEV), vehicle elèctric d’autonomia estesa (REEV), vehicle elèctric híbrid endollable (PHEV) amb una autonomia mínima de 40 km o vehicles de pila combustible.

ECO (etiqueta verda i blava)

Vehicles híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural, vehicles propulsats per gas natural (GNC i GNL) o gas natural liquat de petroli (GLP).

C (etiqueta verda)

Turismes i furgonetes lleugeres matriculades a partir del gener del 2006 i dièsel a partir del 2014. Vehicles de més de 8 places i de transport de mercaderies, tant de gasolina com de dièsel, matriculats a partir del 2014. Els de gasolina han de complir la norma Euro 4,5 i 6, i en dièsel, l’Euro 6.

B (etiqueta groga)

Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir del gener del 2000 i de dièsel a partir del gener del 2006. Vehicles de més de 8 places i de transport de mercaderies tant de gasolina com de dièsel matriculats a partir del 2005.

Sense distintiu: vehicle contaminant.

Tots els vehicles que no compleixen els requisits ambientals no rebran cap etiqueta de la DGT. La previsió és que aquests vehicles no puguin accedir a les zones de baixa emissió de Madrid i Barcelona els dies de més contaminació. A Barcelona, aquesta àrea és la que queda a l’interior de les rondes de Dalt i Litoral. L’objectiu és que la prohibició sigui permanent a partir del 2020.

Les excepcions

Les úniques excepcions són els vehicles d’emergència i de persones amb mobilitat reduïda. N’estan exempts els camions, els autocars i les motos.

Multes

Es pot rebre una multa de 100 euros, amb una rebaixa si es paga al moment. No es preveu la immobilització de cap vehicle però sí es demanarà que girin cua.

Horari de les restriccions

De 7 h a 20 h -de dilluns a divendres- a partir de l’endemà de la declaració de l’episodi de contaminació.

Les zones restringides

L’àrea inclou Barcelona -tret de la Zona Franca i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes-, i altres municipis veïns com Esplugues, Sant Adrià de Besòs, Cornellà i l’Hospitalet de Llobregat.